a story about a girl and two boys – 2

It’s hard for me to stay away from you. To stop BBMing you, and to stop thinking about you when we’re finally not. I find myself wishing for mornings because that’s when I can finally talk to you again. It’s funny, but to spend the whole day just talking to you is the absolute highlight of my day.

I can’t remember the last time I felt this way. The uneasy feeling in my tummy whenever I think of you. The butterflies. You got me acting silly, laughing over my phone whenever you BBM me something funny, which you do a lot. And I don’t mind people’s stares, because they don’t know. They don’t understand how you make me feel. They don’t suppose to anyway.

You know how I feel, though. Although obviously of all people it’s you who get me the most, I still wonder how. Maybe it’s the many times I let my heart screamed it whenever we’re together. Or maybe you’re just one damn good mind reader, and my words deceived me so many times, they gave me away. I don’t know… But you do know how I feel. And sometimes I’m grateful that you do. It’s simply easier that way.

I wish I know how you feel. You give very little away, and maybe that’s because you’re smarter than me. But I wish I know how you really feel. I really wish I do.

I found myself wishing for morning again tonight. Lying in the bed with my back to my fiancée, I found myself thinking about what you said earlier today. We were joking and then I said something that got you really serious. You said that you’re sorry for putting me in such situation and maybe it would be best if you bow out. You apologized for coming in between me and the man I’m about to marry. I didn’t even realize it, but I cried reading your BBM. I went into the bathroom and then cried some more. I’m crying again right now. Silently. What you said broke my heart and I remember wanting to take back whatever I said that got us talking. I don’t even remember what it was but I recall having this surge of emotion, this need to hang on to whatever it is that we have. I just couldn’t let go. And that’s when I said I love you.

I didn’t just say it to stop you from taking a step back and close the door for good. I said it because that’s how I really feel, and I needed you to know for sure. To know it from me, with my own words. Now lying in bed with my back against my fiancée, I am mortified with guilt. What am I supposed to say to him? How can I tell him that I have fallen for another man? How can I make him understand that I don’t love him anymore? How did I turn into this selfish person whom thinks only about herself? Will it break his heart? Will he let me go?

There are so many questions racing in my mind, but I got really tired of trying to figure them out. I once again wish for morning. Now more than ever, I need morning to come quickly. Because that’s when I’ll get to find you. And I know I’ll be alright. After all, you did say “I love you too”.

a story about a girl and two boys – 1

A girl fell in love with a boy.
Because the boy was intriguing – for he was never short of tricks and stories and jokes.
They were always very happy.
A real happiness and not just a façade others use to put up for the world to see.

Days went by. Months turned to year.
The girl got bored – not because she didn’t love the boy anymore.
But because what was intriguing became a mere routine.
The boy ran out of tricks, stories, and jokes, and he stopped trying.
The girl tried opening his eyes but then she got tired of caring.
They were about to get married just because it was what was supposed to happen after years of being in a relationship – when the girl met a new boy.

The new boy was buoyant and fun – just exactly how the old boy was when they first met.
The girl was once again intrigued.
And to her surprise the new boy was as intrigued as she was.
They started talking and laughing – and the old boy was left behind.

The girl – torn in two – decided to be brave and give the new boy a chance – left the old boy at the altar.
Ridden with guilt, albeit happy with the new boy, she was never truly over how she broke her old boy’s heart.

Twenty years after that fateful day, the girl saw the old boy walking down the streets.
He was chatting with a young boy when he spotted her.
With a big smile on his face he introduced the young boy, “my eldest son” he said.
They decided to have coffee and the young boy excused himself politely.
She finally got her chance to apologize but he waved his hand and shook his head.
He said that he was very much in love with his wife and family and he might not had that if she hadn’t left.
He was finally thankful that she did.

Pleasantries were exchanged and goodbyes were said.
They were finally now at peace.

Truth might hurt, but it is always best to tell it as it is.
The girl and the boy learnt it the hard way.
But if they didn’t, they would have walked straight into a miserable life together, and wouldn’t it be just unfortunate.

Happiness is how you make it. How brave you make it.
The girl is now 65. She is still much in love with her new boy whom is now her husband.
They never had kids – just how she always wanted.
But she is happy. She truly is.

Walk The Talk

I should probably read my previous post and get some sleep now.
Oh well… Good night, night owls.

Xo.

Prioritize and Delegate

“Sleep later because we have a life to live” is probably one of my all time favorite quotes – especially when I was in college. Dulu tiap kali inget quote ini bawaannya jadi semangat buat kerja habis-habisan mengejar sesuatu. Buat nulis. Buat nabung lebih banyak. Basically quote penyemangat deh.

Tapi akhir-akhir ini sering terpikir kalo quote ini sedikit ridiculous. Pertama, if we don’t sleep, we don’t live. Okay, I took it too literally, tapi bener deh istirahat itu seharusnya prioritas. Take it from a 29 year old like yours truly who has gone weeks being sleep deprived. I literally cannot function without the boost of coffee and sure I love coffee, but I don’t think it’s okay to keep relying on one particular substance because that’s basically one way road to addiction, right..

But frankly to sleep more is simply not an option. Well at least for now. My wedding is weeks away and for a control freak who works 8 to 5, Monday to Saturday, with the addition of 4 hours commuting back and forth from home to work, sleep is a rare commodity these days..

I’m not complaining (well, I am, a little bit), but I’ve been thinking about this for a while now and I came to a decision that I have to break up with my favorite quote. I just have to. And that leads me to now, needing a new quote. As a true narcissistic, I’m gonna make my own. Here goes: “prioritize and delegate”. Okay, apparently I suck and people won’t start quoting me anytime soon, but what I’m trying to say is that time is limited and we cannot keep trying to outrun it. The best thing we can do is to have a list of priority, stick with it, delegate the rest that we cannot do to others, and not fuss so much about how they do it.

It may sound simple, but I know firsthand that it is not the easiest thing to do. Especially for those who have trust issues yang selalu berpikir bahwa tidak ada orang lain yang dapat menyelesaikan sebuah pekerjaan sebaik dirinya sendiri (guilty as charged – angkat tangan, nunjuk ke dada).

But seriously, apa sih yang kita cari di hidup ini? Uang? Seberapa banyak? Yang cukup? Seberapa banyak itu yang cukup?
Status? Seberapa tinggi? Manager? Yakin? Di atas manager masih ada General Manager loh.. Pertanyaan-pertanyaan ini ga bakal ada habisnya. Tapi pertanyaan yang seharusnya maha penting adalah: is it all worth it? Is it worth the time you spend away from your loved ones? Is it worth the important dates you miss in exchange for company’s business dinners? Is it worth all the holidays you spend on your computers instead of going somewhere with your kids? Is it all worth it?

I say no. Because honey, trust me, all the status and money in the world will not save you when you are strangers with your family. When you stop having meaningful conversations with your husband/wife. When your kids don’t even bother to go to you with their happy news. Or when your health starts failing…

Think about it now…

Xo,
Pauline

Hello from Solo

Writers would go to coffee shop and write. Or at least that’s how I see it in the movies. Of course as someone who takes movies seriously, I had to go and try. So here I am, sitting in a very uncomfortabe seat at Starbucks, worrying about prepositions, wrestling my iPad’s autocorrect trying to write one simple post for my new blog.

I hate it.

I would rather write in my comfy sweatpants, in my bed, with my trusty notebook.

So I’m signing off. I have some shopping to do.

Xoxo,

P

Make You Feel My Love

Saya sedang sangat suka dengan lagu lawas yang dinyanyikan lagi oleh Adele. Make You Feel My Love judulnya. Enak banget deh. Akhir-akhir ini lagu itu selalu terputar di media player laptop saya, di iTunes komputer kantor saya. On endless repeat. Maaf, tapi saya memang gampang sekali terobsesi dengan sesuatu. Saya seorang Gemini sejati.

Bukan hanya enak didengar (secara memang suara Adele bagus banget kan!), lagu ini juga berlirik indah. Ceritanya tentang janji-janji manis. Tentang kesanggupan seseorang untuk melakukan apa saja demi orang tercinta. Tentang indahnya perasaan jatuh cinta.

Walaupun sangat suka dengan rangkaian kata-kata indah, kagum dengan penulis-penulisnya, bahkan pernah beberapa kali mencoba menulis versi saya sendiri, jujur saja saya bukan orang romantis. Walaupun sangat cengeng dan cinta dengan sappy songs dan film drama komedi romantis, sehari-harinya saya jauh dari hal-hal seputar itu. Tanya saja pacar saya. Dia akan bercerita panjang lebar tentang bagaimana payahnya saya dalam soal romatis-romantisan. Again, saya Gemini sejati. Orang Gemini itu lucu. Bukan romantis. Jadi ya bukan salah saya kalau saya payah sekali di bidang satu ini.

Jika ditanya apakah hal paling romantis yang pernah saya lakukan buat pacar saya, err… I would say, saya pernah membela dia habis-habisan di depan mama saya. Right, saya punya definisi sendiri  yang agak sedikit aneh tentang romantisme. Lupakan saja sebuket bunga mawar, candle light dinner, boneka  teddy bear di hari Valentine. Buat saya, hal-hal itu tidak penting. Bukan berarti saya mencerca orang-orang yang merayakan Valentine. Bukan begitu. Sahabat saya sudah menikah dengan mantan pacarnya – mereka sudah bertahun-tahun bersama-sama (kata-kata ini saya pilih karena saya terlalu malu untuk bertanya tepatnya berapa lama mereka sudah bersama; terlalu pelupa; dan terlalu malas untuk berhitung) tapi sampai sekarang mereka masih terlihat sangat romantis, masih merayakan setiap hari Valentine dengan candle light dinner dan saling bertukar kado (sekarang sih lebih tepatnya mereka memilih kadonya sendiri-sendiri hehe). Saya bangga sekali terhadap mereka.

Tiap-tiap orang mempunyai definisi berbeda mengenai romantisme. Dan buat saya, hal ini adalah hanya pelengkap semata dalam sebuah hubungan antara pria dan wanita dewasa. Bukan ini esensinya. Buat saya, yang penting adalah niat dari setiap perbuatan. Sebuah hubungan tidak akan berjalan mulus terus, aman damai tanpa ada permasalahan (entah kecil atau besar). Dan saya percaya bahwa pemecahan dari tiap masalah adalah: niat yang baik.

Jujur saja, saya termasuk orang yang sangat gampang sekali bosan. Ini adalah tantangan terbesar saya dalam situasi apapun. Jika boleh mencari kambing hitamnya, saya akan menyalahkan horoscope saya. Yak, selain awesome in general (hehe), trait lain yang sangat menonjol dari orang Gemini adalah gampang bosan (do I see you manggut-manggut there, Ko Kris?). Jadi jika ditanya apa saya takut bosan dengan pasangan ketika sudah menikah nanti. Hell yeah, I’m worried! Sekarang saja saya yang privileged dengan long-distance relationship (yang seharusnya tidak memungkinkan saya untuk bosan), bisa dengan canggihnya menemukan kebosanan lain: bosan berjauh-jauhan…

Tapi seperti yang sudah saya tulis tadi, saya percaya bahwa pemecahan dari tiap masalah adalah niat yang baik. Dengan niat baik kita akan punya alasan untuk memperjuangkan sesuatu. Buat saya pribadi, dengan niat baik I have the reason to fight for my relationship: to be the best version of myself, to stay in it no matter how boring it gets (because let’s face it, a relationship does get boring after a certain amount of time, right?).

Percaya deh, kuncinya cuma niat baik, kok.

Setiap orang punya niatnya masing-masing dalam menjalani sebuah hubungan dengan orang lain. Apakah itu untuk mencari pendamping hidup, mencari teman untuk diajak berbagi cerita, atau yang cukup ekstrim: mencari orang untuk mengantar kemana-mana (entah karena tidak bisa / biasa sendiri atau tidak bisa menyetir). Now let’s ponder for a moment, apa sih sebenarnya niatan kamu?

Ngoro, 23 Juni 2011

Thank You, Lagu Keroncong

Hari Jumat lalu, dalam perjalanan menuju Jawa Tengah, saya mempelajari dua hal baru tentang diri saya. Yang pertama adalah bahwa ternyata tidak seperti yang selama ini saya gadang-gadang, saya tidak dapat menikmati semua jenis lagu (yak, lagu keroncong yang diputar terus menerus dapat membuat saya sakit kepala berkepanjangan!). Dan yang kedua adalah bahwa buat saya menulis dapat menyembuhkan sakit kepala itu (walaupun itu berarti sakitnya berpindah ke leher belakang – sumpah, susah nulis di laptop sambil berusaha menjaga keseimbangan di dalam mobil ngebut yang berguncang-guncang).

Hampir separuh dari lima jam perjalanan yang saya tempuh dari Surabaya – Sragen, saya (terpaksa) mendengarkan lagu keroncong. Why? Well, menurut saya sangat tidak sopan jika kita memasang iPod ketika menumpang mobil seseorang dan berkendara hanya berdua saja (hey, kakak pacar bukan sopir!). Jadi, there I was, duduk diam melihat ke jalan, berusaha untuk tidak tertidur (again, menurut saya selain memasang iPod, tertidur adalah ketidak-sopanan nomer dua), membaca buku, berusaha menyimak lirik lagu-lagu yang diputar, dan tertawa-tertawa sendiri dalam hati karena sebagian besar lirik lagu keroncong amat sangat absurd (salah satu contohnya adalah: “menghijau daun warna warni, engkau kutanam mengandung hati.” *Heh?!*).

Pada satu titik, saya meng-update status:  “Sumpah, klo lagu2 keroncong ini gak brenti2 juga, gue bisa gila!”. Ketika menekan tombol “tweet”, saya berpikir bahwa saya harus melakukan sesuatu untuk mengalihkan pikiran saya dari lirik-lirik tidak masuk akal itu atau beneran, saya bisa gila. Hal pertama yang terlintas di pikiran saya adalah di laptop saya ada banyak lagu-lagu keren. Ada satu album Adele yang menggoda untuk diputar. Tapi kuasa pemilihan lagu di dalam mobil adalah milik orang yang berada di belakang setir (and yes, I was keeping tabs on hal-hal-tidak-sopan-yang-harus-dihindari-ketika-kita-numpang!) jadi saya urungkan niat saya.

Akhirnya untuk menghilangkan bosan, saya membaca kembali tulisan-tulisan lama saya dan ketika sedang melihat-lihat deretan nama file, saya menemukan satu artikel yang belum sempat terselesaikan. Marc Jacobs judulnya. Sebenarnya saya mulai menulis artikel itu beberapa hari yang lalu tapi susah sekali menyelesaikannya. Berkali-kali saya terhenti di satu baris. Memandangi monitor sambil mengumpat dalam hati. Menggerutu dan berhenti untuk baca timeline Twitter (yang pada saat itu jauh lebih menarik daripada artikel saya sendiri). Dan akhirnya sebagai seorang Gemini yang gampang sekali bosan dan distracted oleh hal-hal baru, saya tergoda menulis artikel lain.

Akhirnya entah karena bosan atau karena sudah hampir gila karena siksaan lagu keroncong (atau amat mungkin gabungan dari keduanya), saya menatang diri saya untuk menyelesaikan artikel dead-end itu sebelum saya sampai di Sragen. Untuk dapat lebih memahami anehnya keputusan saya ini, ijinkan saya untuk bercerita sedikit tentang situasi saat itu. Mobil yang saya tumpangi adalah Toyota Avanza. Saya duduk di depan, shotgun, strapped by the seatbelt, dan memangku handbag saya (yang pada akhirnya menjadi tumpuan laptop – sempat terbersit bahwa untung saya bukan pria – kan katanya memangku laptop dapat berakibat buruk bagi kualitas sperma pria!). Untuk mengetik di keyboard, saya harus menekuk tangan saya sampai bentuknya sangat aneh, seperti tusuk gigi yang dibengkokkan. Intinya, saat itu susah sekali untuk mengetik, let alone menyelesaikan sebuah artikel (let alone sebuah artikel dead-end).

Mungkin peribahasa kuno “bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian” benar adanya. Setelah susah bertubi-tubi, akhirnya artikel jahanam itu selesai juga ketika mobil yang saya tumpangi memasuki Kota Ngawi (kota terakhir sebelum memasuki Sragen! Yay, saya berhasil!). Kalau dipikir-pikir, memang banyak hal yang harus kita lewati untuk sampai pada suatu titik dimana kita dapat merasa puas akan suatu pencapaian. Dan bisa dibilang bahwa orang paling beruntung adalah orang-orang yang tidak berhenti menantang dirinya sendiri untuk menjadi lebih baik. Untuk menjadi lebih dari sebelumnya.

Saya selalu merasa bahwa orang-orang yang menyerah kalah pada halangan pertama yang menghadang adalah orang-orang yang belum tahu apa sebenarnya arti dari berjuang, dan bagaimana kerennya memandang refleksi diri sendiri di kaca, nyengir lebar sambil mengangkat-angkat alis dan berkata “hey you, we did it!”. Bukannya saya berkata bahwa saya tidak pernah menyerah, tapi at least saya bisa bilang bahwa saya selalu berusaha mencoba lebih dulu sampai pada batas kemampuan saya.

Berusaha itu menyenangkan sekali loh. Hampir sama menyenangkannya bagi saya bila dibandingkan dengan menulis. Atau makan enak. Atau tidur seharian di Hari Sabtu setelah paginya dihajar oleh instruktur senam saya. Bukan berarti saya tidak bersungut-sungut kalau bertemu kesulitan (remember, saya mudah sekali marah), tapi saya benar-benar kecanduan memutar otak untuk menyiasati situasi sulit itu. Ada rasa kebanggaan tersendiri (yang menurut saya rasanya sedikit lebih awesome dari perasaan di-follow balik oleh Indra Herlambang!) jika apa yang saya rencanakan berjalan sesuai dengan semua hal yang sudah saya rencanakan. Perasaan itu addictive! Buat mereka yang gak percaya, coba saja set your mind on a goal and work your ass off sampai kamu dapat apa yang kamu mau itu. You’ll then understand what I’m talking about!  Berani coba?

Ngoro, 25 April 2011

Btw, speaking of hal-hal-tidak-sopan-yang-harus-dihindari-ketika-kita-numpang, akhirnya saya melanggar ketidak-sopanan nomer dua pada perjalanan pulang ke Surabaya. Saya hanya bisa berharap (for dear life) bahwa saya tidak menggerutu atau mendengkur ketika ketiduran itu (kalo iya, sorry ya Ko Andy hehehe)…

Previous Older Entries Next Newer Entries